Missioon Phnom Penhis – 1 EST

Missioon Phnom Penhis – 1 EST

Toomas Kümmel, Facebook

Lugemiselamus.
Oleg Samorodni. Missioon Phnom Penhis. Tammerraamat, 2019.

Raamatu tutvustuses kirjutatakse: «Kui palju on maailmas neid inimesi, kes 1980. aastate keskel lõpetanud KGB kontrolli all olnud NSV Liidu Välisministeeriumi Moskva Riikliku Rahvusvaheliste Suhete Instituudi ning seejärel külma sõja lõpul töötanud tõlgina Kambodžas NSV Liidu saatkonnas, omades ligipääsu tundlikule teabele?
Neid on vaid üks, kelleks on Hiiumaal elav selle raamatu autor Oleg Samorodni. Oleg Samorodni kirjeldab värvikalt õpinguaastaid ning maalib tõetruu pildi elust khmeeride maal.“

Raamatut võib lugeda kui põnevikku. Samal ajal teeb autor oma seikluste taustal Kambodža Nõukogude Liidu saatkonna tõlgina mentaalseid hüppeid khmeeride elukorralduse ja ajalooliste sündmuste aruteluks. Tema huvi ja tõelist kiindumust Kambodžasse ei suuda dokumentaalse jutustuse vorm varju jätta. Muidugi on ka ülihuvitav, kuidas toimis Nõukogude Liidu välissaatkond tegelikult. Tahes-tahtmata tekkis võrdlus ühe teise Nõukogude Liidu välissaatkonnas töötanud autori meenutustega. Pean silmas Tiit Made. Kahte raamatut ja nende autoreid kõrvutades on täiesti selge, et üks on aus ja avameelne jutt, teine aga mingi sumbuurne jama. Olegi raamatu läbi lugedes pole võimalustki taibata, kumb on kumb.

Lihtsalt jutustatud väga hea raamat.

Опубликовано в Oleg